Hyperpolisz? Szevasz! Irány vissza a gyökerekhez!

Bő lére eresztett böllérkedés, avagy hogyan malackodunk Megyeren

Megyeri malackodásDélután kaptam az infót, ma én vagyok a soros. Nincs kec-mec. Utánfutó vonóhorogra pattint, kocsi beizzít, hogy meglegyen a Kusturica feeling Goran Bregovic full hangerőn bekapcsol ééééééééééééés padlógáz. Irány Jánosunkhoz a malacért.

Egy igazi szálkás nagy bajszú „kondás” várt ránk a kapuban. A cigarettafüst már rezesre varázsolta a száján lifegő szőrpamacsot és olyan sűrű volt, hogy tutti azért nem értettem a beszédéből jóformán egy szót se. Odavezetett a disznóólhoz, ahol ki kellett választanunk a nekünk megfelelőt. Nem vagyok szakértő, sőt annyira nem, hogy életemben először voltam ilyen szituban, de igencsak szép malacok voltak ott. Sőt nem csak szépek, hanem úgy makkegészségesnek is gondoltam őket, játszottak és talán még mosolyogtak is. És tényleg. Minden élelmet, amit kapnak, Jánosék saját maguk termelnek meg itt nálunk a falu mellett, illetve a környező falvakban. Minőségi koszt, tiszta és rendezett élőhely. Abszolút nem erre számítottam. Azt hittem ott fogunk úszni a térdig érő iszonyatban, de nem. Tipp topp volt kérem minden. Na de aztán most jött a feladat. Vegyél rá egy 120kg-os röffenetet, hogy búcsúzzon el a haveroktól és nyomás ki az ólból egyenesen be a direkt erre a célra összehegesztett ketrecbe. Egy ideig még csak ment a dolog, de a felénél megállt minden. Az idő is. Fél malac bent fél kint. Akárhogy csűrtük csavartuk és fejlesztettük a seggre pacsis tudományunkat az egekig, semmi. Már gondoltam éneklek neki egy Bangó Margitot vagy valami, amikor jött az ötlet, hogy akkor betoljuk. Higgyétek el nincs is szebb élmény annál, mikor egy malac sz@ros valagát tuszkolod telibe az téli lemenő napfényben. A teljes spirit átélése után felraktuk az utánfutóra. Mindent le kellett ellenőrizni, ugyanis a mondák szerint volt már olyan malac, akiért vissza kellett tolatni az úton, mert Copperfieldet túlszárnyalva nemcsak kijött a ketrecből, hanem kamikazeként vetette magát ki a mozgó járműből. Elindultunk az utolsó útjára, vissza Megyerre.

Reggel fél hét. Már közel sem slatyi papucs, hanem bundás kaucsuk wesco és katonai zokni. Épp elhalnak a közvil fényei, mikor begyújtunk az üstök alatt. Igen mi kényelmesebbek vagyunk, nem leszünk tajt részegek reggel hatra, ……. inkább hétre. Persze nem, de azért a tiszteletkört meg kell inni a malacra. A csapat elindul az ól felé.  Minden a helyére kerül, majd egyszer csak valaki eltűnik az ól sötétjében. Ez a szitu, teljes egészében a Tom&Jerry-s sötét kamrás jelenet. Puffogás, csattanás, egy lighty anyázás és iszonyat visítás. Majd megjelenik a hero kezében egy kötéllel, melynek vége a malac orrára van kötve. Hátsó lábát egy speckó vassal tartják, majd pákk. Minden csepp vérre szükség van a reggeli hagymás vérhez, így serénykedni kell, nem is kicsit, közben meg vigyázni, nehogy megalvadjon. Innentől már rutinszerűen megy minden. Mindenki tudja a dolgát. Előjön a pörzsölő, kaparó, majd a rámfa és szempillantás alatt már darabokban a malac. Gyönyörű a húsa, igazán piros, friss, nem olyan halványak, mint amiket műanyagtálcákon dobnak elénk az áruházakban. És igen, ebben a pillanatban kényszerítem magam elméleti síkra, hogy de hát a malac élete és egyáltalán. Én nagyon tisztelem és szeretem az állatokat, de egy pillanatig sem volt bennem sajnálat, vagy szomorúság, hogy fogyasztás céljából megöljük. Más malacokhoz képest, kimagaslóan jó élete volt, nem szenvedett és mindenki megadta neki a tiszteletet. És, hogy még teljesebb legyen az egész, fontos, hogy a malac minden részét fel tudjuk használni. Így lett májas és véres hurka, kolbász, sonkák, szalonnák, friss húsok, csontok levesnek és ebédre igazi malacsült. Délután kettőre már nyomunk sincs, hogy bármi történt itt volna. Na persze, ha egy csapat jön hozzánk az más. Egész nap rotyog a kondér, izzik a sütő, vagy a sparhelt, melyeken készítjük a hagyományos és újragondolt malacságokat, miközben a „bociból” csapoljuk a megyeri fűszeres forralt bort.

Én estig vártam a szortírozásra. Pechemre mivel elkezdett szakadni az eső. Az átjáróban álltam kapucnis pulcsiban. A hol elhalványuló egyetlen izzó, mely a szélben a fejem felett himbálódzott, a darabokra bontott hús előttem és kezemben a nagy kés hirtelen kívülről egy teljesen más képet festett, mintha Dr. Hannibal Lectert vártam volna egy laza szeánszra. Mindenesetre el nem tudom mondani azt a boldogságot, amikor a hűtőt telepakoltam a hússal és becsuktam.

Bodza-Lina

bodzaHirtelen felindulásból elkövetett agymenésünk következő epizódjának főszereplője a bodza volt. A virágról anno lecsúsztunk, no de a bogyó. Már maga a színe is sejtelmes. Élénk, sötét bíbor bogyók a sötétzöld fürtszárakon. Mi halványkékek lettünk, amikor felemeltük az 50 l-es üst tetejét. Tele. Mi ketten. A bodzát megrottyantottuk, nem is kicsit, hogy összeessen. A szárától és minden zöldjétől előtte megszabadítottuk, mert ugye az mérgező. 1,5 óra főzés után jön a kánaán és a felismeres, hogy bizony ez masszív lesz. 40 liter anyag és 2 alumínium szűrőkanál + 2 evőkanál. Meg az masszív 6,5 óra csuklórángatás. Higgy nekem. Ha nekiállsz tegyél, előtte magaddal valamit. Ez iszonyat. Minden tiszta lila, és ez a ragaszkodóbb szín típus, hiszen a növényt festéknek is használták. Aztán a passzírozás. Kegyetlen. Majd ha már egyszer reinkarnálódtál, rájössz, hogy igazából még csak most kezdődik. Újabb 4 óra főzőcske. Üstben, ahogy az kell. És közben fűszerezés. Reszelt gyömbérgyökér, vagy jó nagy hüvelykujjnyi.  Kb. 3 citrom leve mag nélkül. 4 fahéjrúd és 6kg cukor. És főz. És főz. És még mindig főz. Már már azt hinnéd, hogy minden ok, de még mindig főz. Aztán rájössz, hogy ebből mindig is selymi folyósabb lekvár lesz, mint a barack, vagy szilvából készült társai. Persze agyon dzsem fixezheted, de na. Végeredmény: kb. 30 liter téli bajokra kiváló, immunbooster, mely a paradicsomba kergeti az ízlelőbimbókat.

Cuki mi, a cukkini? HeHHhh!!!

Mr. Magneee Magnificent

Tegnap meglátogatott egy igencsak régi barátom, Miska. Átugrott a szomszéd megyéből, hogy segítsen a fészekrakásban. Rég nem találkoztunk, lehet vagy 5 éve, de azóta is szívemben élt. Na ő egy igazi manó tutti. Nincs zöld sipkája, meg kis üstje tele arannyal, nem lovagolja meg a szivárványt, de a szivárvány se őt. Mégis ránézel és olyan, mintha a mesekönyvből lépett volna ki. Kiugrott a vörös dinnyekergető „mi autónkból” átölelt, majd a kezembe nyomott 2 házi készítésű literes sörös krüglit, meg egy akkora cukkinit, amitől még egy kanca is elpirult volna. Megmondom a frankót én ekkorát még nem láttam. „Hát faszikám, múltkor elgondolkodtam. Mi van nagyon sok a cukkiniban? Víz édesapám. Akkor szted mi kell neki? Hát víz, nem? Tojok én arra, hogy megkeseredik meg minden, hülyeség. Víz, napfény, nitrogén, aztán szevasz!” Biztos van benne valami, mert a kaják amiket csináltam belőle nagyon finomak lettek. Íme pár belőlük (hamarosan képeket is csinálok a következő alkalommal).

Cukkinis atompaller

Hagyományos sós palacsintatésztát kevertem, azzal a különbséggel, hogy raktam bele egy kevés házi kefirt. A lereszelt cukkiniról leöntöttem a levét a többit összedolgoztam a tésztával. Tettem még bele olvasztott vajat és olívaolajat is az ízek miatt. Kisütöttem a palacsintákat és medvehagyma-pestós túrókrémmel tömtem csúúúúúúúrdulásig .

Mentás cukkini krém zsályával

Szeretek kísérletezni, melyeket általában mindig másokon tesztelek. Jófejségből jelesre vizsgáztam, de hát ez van. Így volt ez ezzel a recepttel is.

A nagyjából felaprított zsályát vajon futtattam meg, épp hogy csak kiteljesedjen az íze. Kivettem a serpenyőből, majd a szeletekre vágott cukkinit vajon és olívaolajon megpirítottam. Belehajítottam egy keverőedénybe, majd jó sok zúzott fokhagymát, sót, borsot, a pirított zsályát és mentát tettem bele + egy kevéske citromlevet. Robotgéppel megküldtem kicsit, majd amikor már úgy egyben volt, kapott a nyakára egy nagy kanál tejfölt. Igencsak napindító fresh kence, laza pirítóson isteni.

Cuki kis rösztellátor

Ez egy igazi terminátor cucc. Mert annyira üt. És csak eszed, veszed, kikapod a másik kezéből. Aztán teli hassal azon veszed észre magad, hogy az utolsó energiáddal legurulsz a székről, hogy harcba menj legkedvesebb barátoddal is az utolsó falatért.

Cuki reszel, sóz, kinyomkod. Sárgarépa reszel, serpenyőben olívaolajon cukorral vadul karamellizál. Kori under prés, azaz magokat durvára őrlöm. Fél adag teljes kiőrlésű rozsliszt, alap finom liszt, só, tojás, kevés tej, répa, cuki egyben és haaaaajrááááá. Tésztába tettem az koriandert, meg mellé gyömbért és borsot, ebből viszont sokat, mert én így bírom. Az egésznek egy jó sűrű masszává kell, hogy váljon. Kanalak síkosítva, amivel a forró olajba fogunk nagykanálnyi galuskaszerű dagi hernyókat formálni. Süti süti, majd fokhagymás tejföllel tálal. Harapás előtt fontos az asztalnál ülőkkel a játékszabályokat tisztázni.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!