Tegnap meglátogatott egy igencsak régi barátom, Miska. Átugrott a szomszéd megyéből, hogy segítsen a fészekrakásban. Rég nem találkoztunk, lehet vagy 5 éve, de azóta is szívemben élt. Na ő egy igazi manó tutti. Nincs zöld sipkája, meg kis üstje tele arannyal, nem lovagolja meg a szivárványt, de a szivárvány se őt. Mégis ránézel és olyan, mintha a mesekönyvből lépett volna ki. Kiugrott a vörös dinnyekergető „mi autónkból” átölelt, majd a kezembe nyomott 2 házi készítésű literes sörös krüglit, meg egy akkora cukkinit, amitől még egy kanca is elpirult volna. Megmondom a frankót én ekkorát még nem láttam. „Hát faszikám, múltkor elgondolkodtam. Mi van nagyon sok a cukkiniban? Víz édesapám. Akkor szted mi kell neki? Hát víz, nem? Tojok én arra, hogy megkeseredik meg minden, hülyeség. Víz, napfény, nitrogén, aztán szevasz!” Biztos van benne valami, mert a kaják amiket csináltam belőle nagyon finomak lettek. Íme pár belőlük (hamarosan képeket is csinálok a következő alkalommal).
Cukkinis atompaller
Hagyományos sós palacsintatésztát kevertem, azzal a különbséggel, hogy raktam bele egy kevés házi kefirt. A lereszelt cukkiniról leöntöttem a levét a többit összedolgoztam a tésztával. Tettem még bele olvasztott vajat és olívaolajat is az ízek miatt. Kisütöttem a palacsintákat és medvehagyma-pestós túrókrémmel tömtem csúúúúúúúrdulásig .
Mentás cukkini krém zsályával
Szeretek kísérletezni, melyeket általában mindig másokon tesztelek. Jófejségből jelesre vizsgáztam, de hát ez van. Így volt ez ezzel a recepttel is.
A nagyjából felaprított zsályát vajon futtattam meg, épp hogy csak kiteljesedjen az íze. Kivettem a serpenyőből, majd a szeletekre vágott cukkinit vajon és olívaolajon megpirítottam. Belehajítottam egy keverőedénybe, majd jó sok zúzott fokhagymát, sót, borsot, a pirított zsályát és mentát tettem bele + egy kevéske citromlevet. Robotgéppel megküldtem kicsit, majd amikor már úgy egyben volt, kapott a nyakára egy nagy kanál tejfölt. Igencsak napindító fresh kence, laza pirítóson isteni.
Cuki kis rösztellátor
Ez egy igazi terminátor cucc. Mert annyira üt. És csak eszed, veszed, kikapod a másik kezéből. Aztán teli hassal azon veszed észre magad, hogy az utolsó energiáddal legurulsz a székről, hogy harcba menj legkedvesebb barátoddal is az utolsó falatért.
Cuki reszel, sóz, kinyomkod. Sárgarépa reszel, serpenyőben olívaolajon cukorral vadul karamellizál. Kori under prés, azaz magokat durvára őrlöm. Fél adag teljes kiőrlésű rozsliszt, alap finom liszt, só, tojás, kevés tej, répa, cuki egyben és haaaaajrááááá. Tésztába tettem az koriandert, meg mellé gyömbért és borsot, ebből viszont sokat, mert én így bírom. Az egésznek egy jó sűrű masszává kell, hogy váljon. Kanalak síkosítva, amivel a forró olajba fogunk nagykanálnyi galuskaszerű dagi hernyókat formálni. Süti süti, majd fokhagymás tejföllel tálal. Harapás előtt fontos az asztalnál ülőkkel a játékszabályokat tisztázni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: